
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
|
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH: |
| - sporządza potrawy i napoje |
| - przechowuje żywność |
| - sporządza i ekspediuje potrawy i napoje |
| - organizuje żywienie i usługi gastronomiczne |
| - planuje i ocenia żywienie |
| - organizuje produkcję gastronomiczną |
| - planuje i wykonuje usługi gastronomiczne |
|
ZAWÓD TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH |
| Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna |
| Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzą usługi. |
| Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce. |
|
KARIERA EDUKACYJNA |
| Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelner. |
| Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego. |
|
WARUNKI PRACY |
| Technik żywienia i usług gastronomicznych musi liczyć się z koniecznością pracy w dni powszednie wolne, w nocy czy też z okresowym natężeniem prac (np. w sezonie letnim w ośrodkach wypoczynkowych). Zazwyczaj praca przebiega w systemie zmianowym. |
| Większość czasu może spędzać nad pracą typowo biurową (kalkulator), ale przeważnie pracuje w kuchni (kucharz, garmażer) lub na sali stołówki czy restauracji (kierownik sali czy zmiany) |
| Technik żywienia i usług gastronomicznych musi się więc liczyć z pewną uciążliwością miejsca pracy, wysoką temperaturą, zapachami, oparami. Praca wymaga głównie pozycji stojącej. |

{nomultithumb}